Americká hrubosrstá kočka

Zkratka:
American Wirehair
Zkratka dle FIFe:
Místo původu:
USA
Předkové:
Kočka domácí
Typ plemene:
Hrubosrstá kočka
Tělesný typ:
Mohutný, svalnatý
Hmotnost:
3,5 – 7 kg
Barevné variety:
Všechny přírodní barevné variety

Historie: Plemeno americké krátkosrsté kočky vzniklo z obyčejné kočky domácí, které se narodilo kotě s charakteristickou srstí. Šlo tedy o spontánní mutaci. Za zakladatele plemene můžeme pokládat kocoura Adama, narozeného roku 1966 ve státě New York ve veronské stodole. Tento černobílý kocour se od sourozenců lišil svou na dotek velmi drsnou a drátovitou srstí. Po spáření s jeho sestrou vznikl vrh, ve kterém měla dvě ze čtyř koťat stejně hrubou srst jako jejich otec, a tak začala chovatelka, která je objevila, s chovným programem, aby mutaci ustálila. 

Do chovného programu byly, a stále jsou, pravidelně zařazovány americké krátkosrsté kočky, aby nedošlo k dalekosáhlé příbuzenské plemenitbě. Americké zastřešující organizace plemeno americké hrubosrsté kočky uznaly v roce 1978, v Evropě ale u organizace FIFe plemeno na uznání stále čeká. 

Povaha: Povahově jsou americké hrubosrsté kočky v mnohém podobné americkým krátkosrstým kočkám. Většina jedinců tohoto plemene je zaměřena na komfort, rády se mazlí a nechávají hladit. Jsou to inteligentní a přizpůsobivé kočky, díky čemuž se budou dobře cítit jak na statku, tak v bytě. Jde o hravé kočky, které rády šplhají. S ostatními kočkami i jinými domácími zvířaty vycházejí většinou dobře, stejně tak i s dětmi. 

Stavba těla: Jde o středně velkou svalnatou kočku. Nohy jsou silné a v dobrém poměru k tělu. Tlapky jsou kompaktní a ocas se zakulacenou špičkou středně dlouhý. Velikost hlavy je v dobrém poměru k tělu a působí zakulaceným dojmem. Středně velké až velké oči mají zakulacený tvar. 

Srst: Srst americké hrubosrsté kočky je krátká a kadeřavá, s hrubou a drsnou strukturou. Na břiše jsou chlupy o něco jemnější. Jednotlivé chlupy jsou nepravidelně spirálkovité nebo zahnuté na špičce. Zakroucené jsou i hmatové chlupy. Srst je pružná, plná a hustá. Nedá se srovnávat se srstí rexu, která je mnohem kratší a na dotek jemnější. 

Péče: Hrubá srst americké hrubosrsté kočky vyžaduje jen málo péče. V období línání můžete uvolněné chlupy odstranit gumovým kartáčem. Chce to ale postupovat opatrně, aby se srst nepoškodila. Mimo období línání postačí srst vykartáčovat a následně pročesat hrubým hřebenem jednou týdně. V případě koupání kočky před výstavou tak učiňte týden předem, aby se pružná struktura srsti měla čas vzpamatovat. Ostré konce drápků je třeba pravidelně zastřihávat a zvukovody čistit přípravky k tomu určenými.

Barevné variety: 

Americká hrubosrstá kočka se chová ve shodných barvách jako americká krátkosrstá kočka, tedy v černé, červené, modré, krémové a želvovinové, ale také v kombinacích s bílými skvrnami, tabby kresbami a ve stříbřitých formách.