Irský setr

FCI:

Patří do skupiny VII – Ohaři, sekce 2 – Ostrovní.

Povaha:

Irský setr je inteligentní, trochu svéhlavý, ale přesto dobře cvičitelný pes. Z hlediska myslivosti je ovšem výcvik trochu náročnější než u ostatních loveckých psů, proto není mezi myslivci tak rozšířen. Přesto je to vynikající lovecký pes s dobrým nosem, výbornou pracovní způsobilostí, vytrvalostí, temperamentem a neutuchající ochotou k práci. Mezi majiteli je oblíbený také pro svoji hravost, přítulnost, laskavost a oddanost. Není agresivní, naopak je mírný, kamarádský a spolehlivý.

Irský setr má vyrovnanou povahu bez známek agresivity, miluje lidi a má v sobě radostného ducha. S Irčanem se budete smát po celou dobu jeho života. S tímto inteligentním psem můžete podnikat mnoho aktivit, ať už je to nácvik poslušnosti, nebo agility soutěže, to všechno bude dělat s chutí a zápalem. Irský setr je roztomilý pes dychtivý potěšit a být součástí aktivit své rodiny.

Výchova:

Tomuto plemenu nechybí inteligence a hravost. Povely se učí dobře a snadno, rychle chápe. Je poměrně citlivý na tvrdá slova a hrubé zacházení. Není ovšem typem psa, který bude s chutí dokola opakovat stále stejné povely.

V domácnosti je klidný, potřebuje ovšem dostatek pohybu. Venku je aktivní, čilý a hravý. Vyžaduje dlouhé procházky, rád běhá. Je to pes, který štěká poměrně málo. Z jeho loveckých vlastností je třeba vyzdvihnout především vynikající čich. Chytí-li stopu, bývá hluchý k povelům svého pána, proto je třeba již od útlého věku dbát na poslušnosti k přivolání. Nedoporučuje se ho držet střídavě ve venkovním kotci a doma, protože pobyt venku by pak mohl považovat za trest.

Stavba těla:

Zemí původu tohoto loveckého psa je pochopitelně Irsko. Původně se tento pes vyskytoval pouze v červenobílé variantě, později byl vyšlechtěn ve zlatě kaštanové. Irský setr dorůstá výšky pes 57 až 69 cm, fena 55 až 62 cm. Váha se pohybuje okolo 27 až 32 kg.

Hlava je dlouhá, hubená s důraznými nadočnicovými oblouky a vyznačeným stopem. Oválná lebka má výrazný temenní hrbol. Ořechové nebo tmavohnědé oválné oči mají mírný výraz. Tenké, jemné uši jsou zavěšené vzadu nízko na hlavě a záhyby se přimykají k hlavě. Nosní houba je černé nebo tmavohnědé barvy. Nosní dírky jsou doširoka otevřené. Vrchní tenké pysky jsou pevně sevřené. Skus je nůžkový. Krk je poměrně dlouhý a svalnatý s klenutou šíjí.

Trup irského setra je souměrný s širokou zádí a rovným hřbetem a celé tělo je úměrné velikosti psa. Hrudník je hluboký, vpředu užší a společně s boky hustě osrstěný. Bedra má lehce klenutá a svalnatá. Ocas je středně dlouhý, nasazený nízko a končí tenkou špičkou. Nosí jej rovně nebo svěšený. Přední končetiny jsou rovné, šlachovité a pružné. Zadní končetiny jsou dlouhé a svalnaté. Tlapky má malé s pevně sevřenými prsty.

Irský setr má poměrně dlouhou, hladkou a jemnou srst, která přiléhá k tělu. Místy může být mírně zvlněná. V chladném období má velmi hustou podsadu. Na hlavě a přední straně končetin je srst kratší než na zbytku těla. Srst na ocasu tvoří směrem ke špičce se zužující vlajku. Zbarvení je zlatě kaštanové bez černých stop. Povoleny jsou bílé znaky na hrudi, prstech, hrdle nebo hvězda na čele

 

Chovatelské kluby:

www.mskao.cz

www.pointer-setter.cz